ដើមម្ជូរជេងគ្រេង (Hibiscussabdariffa) មានដើមកំណើតនៅកំណើតនៅអាហ្វ្រិកខាងលិចនិងអាហ្វ្រិកខាងកើត និងអាស៊ីអាគ្នេយ៍រួមទាំងឥណ្ឌា។រុក្ខជាតិនេះ ដុះនៅស្ថានដីច្រើនប្រភេទក្នុងបរិយាកាសក្ដៅហើយសើម។ចំពោះប្រទេសកម្ពុជាវិញ អាចមាននៅតាមតំបន់ប៉ុន្ដែក្នុងតំបន់ខ្លះអាចនឹងមិនមានអ្នកស្គាល់។ ម្ជូរជេងគ្រេងពិតជាអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនដែលយើងមិនធ្លាប់ដឹងដែលក្នុងនោះវាអាចជួយសម្រកទំងន់ សម្ពាធឈាមខ្ពស់ ជួយការពារផ្ដាសាយនិងគ្រុនក្ដៅ។នៅក្នុងប្រទេសយើង ភាគច្រើនយកស្លឹក ឬផ្លែម្ជូរជេងគ្រេងយកទៅស្លរម្ជូរប៉ុន្ដែប៉ែកខាងអឺរ៉ុបវិញ គេអាចយកស្លឹកខ្ចីៗធ្វើជាម្ហូបសាលាដ (Salad) ដើម ឫសធ្វើជាឱសថ និងផ្លែធ្វើជាតែ ដែលសំបូរទៅដោយវីតាមីនស៊ី (VitaminC) ប្រូតេអ៉ីន (គ្រាប់ពូជស្លឹកផ្លែឈើនិងឫសត្រូវបានគេប្រើជាអាហារនៅតាមតំបន់ផ្សេងៗនៃពិភពលោក)។
ថ្ងៃនេះយើងនឹងជម្រាបជូននូវវិធីធ្វើតែពីផ្លែម្ជូរជេងគ្រេងងាយៗ៖
១-ដំបូងយើងត្រូវបេះផ្លែជេងគ្រេងយកមកហាល ប៉ុន្តែត្រូវពិនិត្យមើលកុំបេះផ្លែនោះខ្ចីពេក។
២- មុននឹងទៅហាលត្រូវយកស្រទាបខាងក្រៅ និងគ្រប់ចេញសិន យកតែស្រទាបក្រហមទេ ដូចនៅក្នុងរូបភាព។
៣- បន្ទាប់ពីបករួចហើយ ត្រូវលាងសម្អាតឱ្យស្អាត ហើយយកទៅហាលខ្យល់ ឬថ្ងៃរយៈពេលបីថ្ងៃ។
៤-របៀបឆុង យកម្ជូរជេងគ្រេងដែលយើងហាលស្ងួតក្នុងបរិមាណ២ក្រោម (2grams) ឬបរិមាណល្មម បន្ទាប់មកដាក់ទឹកក្ដៅទុកប្រមាណ២-៣នាទីរួចស្រង់ចេញ។ យើងអាចដាក់ស្ករស ឬទឹកឃ្មុំ និងបន្ថែមទឺកកក នោះវារឹតតែមានរសជាតិឆ្ងាញ់(នេះជាភេសជ្ជៈមួយប្រភេទ ដែលមានរសជាតិឆ្ងាញ់បែបធម្មជាតិ អាចនិយាយបានថាវាឆ្ងាញ់ជាងតែជ្រក់ដែលយើងធ្លាប់ផឹកទៀត)។
៥-សូមរក្សាទុកនៅក្នុងក្រឡកែវ បិទកម្របឱ្យជិត។
*បញ្ជាក់៖ -ស្រ្តីមានផ្ទៃពោះឬកំពុងបំបៅកូនសូមកុំពិសារតែនេះ
- សម្រាប់អ្នកសម្ពាធឈាមទាបមិនគួរពិសារតែនេះឡើយ ព្រោះវាធ្វើឱ្យសម្ពាធឈាមកាន់តែធ្លាក់ចុះ -ប្រសិនបើអ្នកមានសម្ពាធឈាមខ្ពស់ចង់ពិសារថ្នាំពេទ្យ ចង់ពិសារតែនេះសូមពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យជា មុនសិន៕